12:00

Furulunds IK

Referat: AIF Barrikaden - Furulunds IK

Startelva: Max – Viktor T, Henke, Mattias A, JT – Victor L – Jonas, Alex – Mathias K, Ahmed, Philip

Avbytare var Oskar W som spelade högeranfallare sista halvtimmen, Majed som spelade vänsterback sista 20 minuterna, Pontus som spelade sista kvarten som högermittfältare samt Hamuda och Albin som inte spelade alls.

Vi började otroligt bra med ett varierat och fint passningsspel som gav en känsla av att idag kommer det att gå bra, dock utan att det utmynnade i någon målchans att tala om. De första 6 minuterna var Furulund bara inne på vår planhalva vid ett tillfälle i cirka 5 sekunder och då bara ett par meter. När de sedan hade sitt första anfall i den 7:e min var det ändå de som tog ledningen och detta efter ett grovt slarv av en försvarare som helt ställde Max i målet.

Vi dominerade sedan kraftigt också resten av matchen men med många dåliga avslut. Dåligt var dock inte det som Philip sköt med fel fot och ur dålig vinkel men det blev ändå så pass löst att en Furulundsspelare relativt enkelt kunde rensa undan det på mållinjen. Bara minuten senare skapade sig Mathias K ett skottläge en bit in i straffområdet, som kändes precis som ett sådant som han brukar göra mål på, men den här gången strök skottet precis utanför stolpen.

I den 35:e min fick vi sedan en straff p.g.a. hands, en straff som enligt såväl en del av vår egen publik (själv såg jag det inte alls) som motståndarnas dito och spelare (förstås) samt (faktiskt) också en del av våra spelare efteråt var relativt tveksam. Tveksamt var däremot som vanligt inte Jonas mål på denna straff. Det känns som att hans första straffmiss i vår förening ligger i en fjärran framtid. Man är faktiskt inte det minsta nervös när han går fram för att som en ren formsak slå in bollen och därmed var det alltså kvitterat. Ett par minuter därefter kunde vi vänt på steken helt men Alex rykande långskott gick tätt utanför.

Furulunds mål var det enda avslut de hade under hela första halvlek och Max kan max (!) ha rört bollen 2-3 gånger, förutom för att sparka ut bollen efter målet vid en eller två insparkar sedan Furulundsspelare tappat ut bollen över kortlinjen.

I andra halvlek kunde vi fått en drömstart när Philip vann en duell med deras målvakt men dessvärre sedan missade det öppna målet. Det hade då bara gått en halv minut. Min nästa anteckning i mitt ibland lite väl småttiga, kuriosaaktiga och för de flesta säkert tämligen ointressanta flöde av sådana var att matchens första hörna inte föll förrän i den 51:a matchminuten och den var Furulunds men ledde inte till någon farlighet (själva hade vi vår enda först när det återstod en kvart av matchen).

Spelet var nu mycket jämnare och båda lagen missade var sin jättechans i 52:a min. I den 57:e min återtog Furulund ledningen efter först en för lös bakåtpassning som skapade ett friläge och sedan efter en relativt lätt rensning på mållinjen av skottet som mest p.g.a. det hala underlaget (?) istället hamnade i nättaket och därmed kunde konstateras att Max nu också – helt utan egen förskyllan – fick släppa in sitt andra mål på deras andra skott på mål.

Även om Furulund naturligtvis backade en aning för att slå vakt om sin för slutstriden i serien så viktiga ledning så innebar detta mål också en ny inspiration och man kunde faktiskt punkterat matchen – eller åtminstone gjort det väldigt svårt för oss att få någon poäng med oss – när ett tungt långskott så när dykt ner under ribban men Max för första (och sista) gången den här matchen fick visa sin kapacitet när han tänjde sig till det yttersta och lyckades tippa bollen över ribban. Strax efter hade vi ett friläge som förvaltades mycket dåligt med ett skott mitt på målvakten.

Det blev nu ganska mycket kamp utan några klara målchanser förrän vi i den 81:a min fick till en kvittering när Ahmed som ju ytterst sällan går mållös (i dubbel bemärkelse) från plan gjorde ett vackert avslut på en crossboll från högerkanten av Viktor T och det var åter utjämnat. Efter det här målet var det full satsning framåt av båda målen eftersom ingen i det här läget verkade nöjda med resultatet. Det ledde inte till några målchanser att tala om från någotdera hållet, däremot till att den gnällighet och dåliga stämning mellan lagen som dessvärre präglat andra halvlek nu trappades upp ytterligare lite.

Totalt sett var vi definitivt värda segern i kraft av vår första halvlek men samtidigt får vi ju vara glada att vi lyckas kvittera så sent i matchen och över att vi för andra matchen i rad visar prov på en god moral genom att plocka upp underlägen.

Ytterligare några reflexioner. Det verkade som att Furulund beordrat sin målvakt att ligga väldigt långt ut vilket var nära att kosta en del när han förlorade ett par närkamper, vilket skapade ett par lägen med tomt mål som vi dock brände, men samtidigt var väl syftet att inte skapa allt för stor yta för Ahmed bakom backlinjen vilket man får säga att de lyckades med.. Vi vann i stort sett allt i luften och den som vann de allra flesta och för egen del nog var hundraprocentig i detta avseende var Ahmed som trots sin ringa längd är fantastisk i luften.

Statistik: Hörnor: 1-4 Avslut på mål: 6-4 Avslut utanför: 10-2

Med vinst i någon av dessa våra två raka 2-2-matcher hade vi ju legat väldigt bra till för en kvalplats men vi är ju definitivt inte chanslösa nu heller. På papperet har vi ju det lättaste kvarvarande spelprogrammet av topplagen och dessutom en hängmatch mot Billeberga på tisdag. Det handlar ju dessutom om fyra lag som vi samtliga slog i våras. En full poäng mot dem skulle med 99 % sannolikhet innebära en kvalplats men det känns inte alls realistiskt. Själv tror jag att det blir mycket svårt att ta mer än 6-8 poäng. I synnerhet bortamatcherna mot formlagen Billeberga och Teknologkåren känns riktigt svåra.